En banbrytande kunskapsspridare har gått bort

Nyhet

Gunilla Myrberg – journalisten, författaren och hedersledamoten i Läkaresällskapet – har avlidit i en ålder av 84 år.

Gunilla Myrberg blev välkänd genom sitt radioprogram ” Kropp och själ” som sändes i P1 från 1987 totalt 463 gånger fram till hennes pensionering. Hon tog fram kvinnors hälsoproblem och uppmärksammade tidigt rökning som både en kvinnofråga och klassfråga. Hon skrev flera uppskattade böcker om kvinnors hälsa där en röd tråd var att åldrandet inte är en sjukdom utan kan vara en givande och stärkande del av livsprocessen.

Gunilla gjorde viktiga insatser för kunskapsspridningen om tobak. Gunilla var en utmärkt och humoristisk föreläsare, som bland annat deltog i Folkhälsoinstitutets landsomfattande kampanj för ”Rökfri graviditet” 1993. Med Gunillas dråpliga kåserier om kvinnors villkor, väckte hon från norr till söder åhörarnas igenkänning och glada skratt som bekräftelse på ämnets betydelse.

Gunilla var under åren 1995-2000 en kunnig och uppskattad representant för vetenskapsjournalisterna i Läkaresällskapets Etikdelegation. Hon utsågs till årets folkbildare 2000 och blev hedersledamot av Läkaresällskapet 2006.

Gunilla var även ledamot i Karolinska Institutets konsistorium under åren1995-2000 samt i dess kulturråd, där hon inför 200-årsjubileet 2010 genomförde ett stort antal videointervjuer med KI-profiler bland andra Rolf Luft, Torsten Gordh och Viking Olov Björk – en omistlig medicinhistorisk kulturgärning.

Hon utsågs till medicine hedersdoktor vid Karolinska Institutet 2001.

Vi som haft glädjen att samarbeta med Gunilla känner stor saknad.

För de många vännerna i tobaksarbetet:

Gunilla Bolinder, Läkare mot Tobak 

Vad vill du veta mer om?