Jag och mina kollegor skäms när vi varje vecka möter elever som ställer frågorna: varför finns tobak och nikotin? Varför förbjuds det inte?
Ja, varför?
I Frankrike är ett förbud på väg att införas för vitt snus. Där finns inte samma inbitna snustradition som i Sverige och politiker fattar beslut grundade på faktiska effekter och hälsorisker. Till skillnad från här, där det verkar vara viktigare att värna om snusarna än att skydda barn och unga. Bland elever i åk 9 har användningen av vitt snus ökat från 8 till 13 procent och en ännu brantare utveckling syns när det gäller vape, där har användningen ökat från 5 till 17 procent på bara två år (CAN, 2023).
Hur har vi kunnat hamna så fel?
En viktig anledning är att tobaksbolagen ser till att vara där ungdomarna är. Vitt snus och vape visas upp på sociala medier av influencers, där produkterna kopplas samman med en härlig och lockande livsstil och där de negativa effekterna är dolda. Lagstiftningen om marknadsföring 2022 är otillräcklig. Förpackningarna är snygga, fräscha, färgglada, de lockar med goda smaker och låga priser, precis vad unga lyfter fram som en orsak att testa. Dessutom tycker de inte att vuxenvärlden sätter tillräckligt tydliga gränser eller har tillräckligt bra koll. Den där nya parfymen, pennan eller spelet är kanske i själva verket en vape. Tyvärr fastnar många och hamnar i ett nikotinberoende. Istället för att skapa tydligare reglering sänks dessutom nu skatten på snus med 20 procent vilket ökar tillgängligheten på alla typer av snus för unga med begränsad budget.
Skolpersonal larmar om att de får ta hand om elever som mår illa, kallsvettas och har skenande puls på grund av att eleverna snusat vitt snus. Dessutom har ytterligare en arbetsuppgift dykt upp, snusandet leder till att personalen tvingas städa nerspydda toaletter. Är det så vi ska använda vår pedagogiska personal när fler och fler elever går ut skolan utan godkända betyg? Ska vi verkligen tillåta unga att börja med nikotinprodukter som försämrar koncentration, inlärning och sömn?
När vi frågar unga vädjar de om vuxenvärldens stöd. De vill höra ett tydligt nej, även om det är jobbigt för stunden. De vill att vuxna lyssnar till hur deras verklighet ser ut, utan att döma. De vill att vuxna stöttar dem och visar att det finns andra sätt att må bra på.
Här står det klart att gemensamma krafter är vägen till hälsosammare framtid. Vårdnadshavare behöver upplysas, unga behöver stöttas och lagen behöver skärpas. Politiker måste lyfta blicken och se hur andra länder förhåller sig till snuset. Kanske är det inte den hälsosamma välgörare som många anser? Lagstifta om en tobaks- och nikotinfri skoltid! Höj skatten på nikotinprodukter! Förbjud smaksättning!
Jag uppmanar er att lyssna när ungdomarna säger: Hjälp oss att skapa en tobaks- och nikotinfri framtid! Det är dags för oss vuxna att ta ansvar!
Matilda Frans, hälsopedagog med kollegor på Hälsoäventyret