Hur kan intresset för en av vårdens effektivaste sjukdomsförebyggande åtgärd höjas? Jo, bland annat genom att ge studenter inom vård- och tandvårdsutbildningar ökade kunskaper i prevention. Det skriver Ann Post, med doktor i tobaksprevention och medlem i Sjuksköterskor mot Tobak.
Efter pandemin har platser i utbildningar till tobaksavvänjare gapat tomma i flera av landets regioner. Inställda kurser, obligatoriska för vissa tjänster inom Diabetes- och Astma och KOL vården, har varit mer regel än undantag. Att tobaksrökning är förenat med livsfara visar statistiken men risken att dö i förtid minskas med 50 procent om man slutar röka.
Bruket av tobaks- och nikotinprodukter, som nikotinsnus och e-cigaretter (vapes), har ökat dramatiskt särskilt bland unga i Sverige. Många av de nya tobaks- och nikotinprodukterna innehåller höga halter av nikotin som är beroendeframkallande. Och alltmer forskning visar att också snus har negativa effekter på hälsan. I Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer med rekommendationer för vård vid ohälsosamma vanor inkluderas därför även brunt och vitt snus.
Trots en positiv utveckling med klart minskat antal rökare de senaste 30 åren är tobaks- och nikotinbruket fortfarande ett av våra största folkhälsoproblem. Om andelen snusare läggs ihop med rökarna ligger niktotinanvändningen i Sverige närmare genomsnittet i Europa.
Studenter inom vård- och tandvårdsutbildningar behöver ökade kunskaper i prevention. Den effektivaste utbildningsmetoden är att föregå med gott exempel. Det kan bland annat leda till att prioritera en insats som är en av vårdens mest kostnadseffektiva behandlingar.