Nu startar hösten och vi växlar upp ytterligare i arbetet med att skydda barnen mot nikotinberoende, och hjälpa de sista rökarna att sluta.
Rökare far lika illa som alltid, och det är utsatta grupper som drabbas hårdast. Dessutom ser vi en fortsatt ökning av barn och unga som provar nya nikotinprodukter och fastnar i beroende.
Vem betalar? Barn och unga betalar med sin hälsa, i form av bland annat sämre koncentrationsförmåga, sömnsvårigheter och ökad psykisk ohälsa. Ny forskning visar att även fertiliteten kan påverkas. Att många unga kvinnor numera använder det vita snuset kan alltså ge negativa effekter framöver. Många av nikotinets konsekvenser betalas med skattemedel.
Vad vill vi som värnar om barn och rökare?
Vi tror att det bästa är att upplysa om problemet och sprida kunskap, och begränsa exponering av nikotin -och tobaksprodukter. Vi lutar oss mot våra expertmyndigheters klara uttalanden och de tre viktiga dokumenten – Tobakskonventionen, Barnkonventionen och Agenda 2030. Vi anser att försiktighetsprincipen bör råda tills långtidseffekter är kartlagda, på samma sätt som inom läkemedelslagstiftningen. Mediciner måste bevisas oskadliga innan den släpps på marknaden, och då ofta med förskrivningsplikt.
Vad gör vi?
Politiker på alla nivåer både internationellt, nationellt och lokalt har verktygen och möjligheterna att lösa problemet. EU-parlamentet samlar kraft och politikerna ska påbörja arbetet nu i höst. Tobaksfrågan är, som vi av tidigare undersökningar vet, varken en valvinnarfråga eller en partibytarfråga, men vi jobbar för att få upp nikotinfrågan högre på agendan bland våra folkvalda politiker.
I höst håller vi grytan kokande och upplyser om tingens oordning. Alla vill nog innerst inne skydda de unga, och både barn och vuxna mår bra av att slippa vara beroende.