Storbank väljer bort tobak

Tobaksfria investeringar är en fråga som YmT, och särskilt Lärare mot Tobak, har engagerat sig starkt i. Därför är det nu uppmuntrande att konstatera att den stora europeiska banken BNP Paribas har beslutat att avsluta allt samröre med företag som tjänar pengar på tobak. Banken kommer inte att investera i sådana företag, ge dem lån eller vara rådgivare åt dem.

Det meddelar banken i ett pressmeddelande.

Bankens beslut gäller inte bara tillverkare av tobaksprodukter utan alla företag som får sin huvudsakliga vinst från produktion av och handel med tobak.

BNP Paribas är en av Europas största banker och bildades i början av 2000-talet genom sammanslagning av en stor fransk bank och investmentbanken Paribas.

FN-forumet Global Compact beslutade nyligen att utesluta tobaksbolag från sitt initiativ för att engagera företag och beslutsfattare för hållbar utveckling. Detta beslut tros ha påskyndat ställningstagandet från BNP Paribas.

Yrkesföreningar mot Tobak anser att banker, fonder och andra investerare – och inte minst pensionsfonder – bör investera hållbart, vilket bland annat innebär att inte investera i tobak.

 

Vad vill du veta mer om?