Tobaksfria dagen 31 maj!

På söndag – 31 maj – är det Världshälsoorganisationens tobaksfria dag och det vill vi som vanligt uppmärksamma. I år är temat “skydda barn och unga från tobaksindustrins påverkan”. Ett viktigt arbete – och vi kan alla bidra. 

Vi inom Yrkesföreningar mot Tobak har i vår vardag återigen insett vikten av levnadsvanors betydelse och rökning i synnerhet. Under många år har vi sett tobaksepidemin i vitögat, nu ser vi Coronapandemin som slår så hårt mot just rökare.

Det krävs stora och omfattande men egentligen helt självklara beslut som för alltid kan göra våra barns liv friskare och bättre. Exponeringsförbud av tobaksvaror, Tobaksfri Skoltid och höjda priser för att bara ta några delar av de åtgärder i tobakskonventionen som gör stor skillnad. Åtgärder som också har starkt stöd hos allmänheten.

Nu lanserar tobaksindustrin nikotinprodukter som ”tobaksfria”, främst till ungdomar, som kanske inte inser att det i alla fall är fråga om tobak. Det finns också mycket vi kan göra i det lilla, i vår vardag. Till exempel är många ute och promenerar i skog och mark nu och då kan man och passa på att plocka lite tobaksskräp för att hjälpa till att hålla naturen ren. Det är en viktig insats för våra barn och ungdomar som även i framtiden ska kunna ha en vacker natur att njuta av. Ta med plasthandskar ut på en promenad på söndag, plocka fimpar, prillor och annat tobaksrelaterat skräp, och ta gärna en bild och skicka till oss. Vi bygger upp en bildbank  på tobaksskräp för att skapa opinion mot denna nedskräpning av vår miljö. Alla bilder är välkomna! 

En annan sak man kan göra, som också gynnar den yngre generationen, är att uppmuntra sin lokala handlare att undvika exponering av tobaksprodukter i affären genom automater och genom att plocka bort all reklam. Forskning visar att barn och unga i mindre utsträckning använder tobak om de inte ser den i affärerna, och de som slutat med tobak löper mindre risk för återfall. I Uppsala har Lärare mot Tobak och Psykologer mot Tobak nyligen delat ut diplom till en lokal ICA-butik för “ansvarsfull hantering av tobaksprodukter”. Förhoppningen är att många fler framöver väljer att ta ansvar för hur deras kunder exponeras för tobak. Lyft frågan i affärer där du handlar, och upplys butikschef och övrig personal om vilken viktig insats de kan göra! 

Slutligen vill vi tacka för fin support under våren och hälsa er välkomna till vårt digitala seminarium på tisdagen 2 juni kl 13.00!

Vad vill du veta mer om?