Världskonferensen invigs i dag

I dag startar den 17:e världskonferensen om det globala tobaksförebyggande arbetet. Omkring 2000 delegater från hela världen – bland annat från svenska Yrkesföreningar mot Tobak – samlas i Kapstaden, Sydafrika. Över 125 länder är representerade. Temat för konferensen som pågår 7-9 mars är Uniting the World for a Tobacco Free Generation

Detta är första gången som världskonferensen arrangeras på den afrikanska kontinenten.

– Vi i Sydafrika är hedrade att få vara värd för denna viktiga internationella konferens och bidra till att skydda nuvarande och framtida generationer mot de förödande konsekvenserna av tobaksbruk och tobaksexponering, sade den sydafrikanska hälsoministern Aaron Motsoaledi vid presskonferensen i samband med invigningen.

En hörnsten för konferensen är den internationella tobakskonventionen som nu har ratificerats av 181 länder och som innehåller evidensbaserade åtgärder för att minska tobakskonsumtionen.

Företrädare för YmT håller flera presentationen under konferensen. Bland annat kommer Göran Boëthius, Läkare mot Tobak, att presentera det svenska arbetet med Tobacco Endgame – Rökfritt Sverige 2025.

Konferensens webbplats

Vad vill du veta mer om?